Dugo su se modni kreatori opirali ideji da nešto što, pre svega, ima svrhu da bude udobno, dovedu na piste i učine modernim. Od rečenica: „Klompe na pisti?! Mora da se šalite!“, do stilski perfektno uklopljenog udobnog komada obuće sa modernim autfitom – tako bismo opisali razvojni put ove, često nepravedno zapostavljene vrste obuće.

19.11.2022.

Šta modni svet ima protiv klompi?

Zapravo, moda nikada nije insistirala na udobnosti nego samo i isključivo na estetici. Ako je potrebno da žena ceo dan hoda na visokim potpeticama, po cenu da to ugrozi njeno zdravlje – da, ona će to uraditi! Bogovi mode to znaju i zato im ne pada na pamet da u pogledu udobnosti prave kompromise.

Sećate li se čuvene rečenice velikog Karla Lagerfelda:

„Trenerka je znak poraza. Izgubili ste kontrolu nad svojim životom, pa ste kupili trenerku.“

I tako kroz čitavu istoriju mode imamo otpor prema udobnim komadima odeće i obuće. Štaviše, klompe su dugo bile medicinska obuća, a prevazići tako dubok jaz između pojmova medicinske i fashion nije bilo nimalo lako.


Foto: Leon

A onda se desilo baš to…

Sve više modnih kuća, poput Prade i Hermès-a, počele su da „guraju“ klompe na pistu. Ne treba zaboraviti da je Hermès na prošlogodišnjoj Nedelji mode u Parizu svoje manekenke obuo upravo u ovaj komad obuće. Nije dugo trebalo ni vodećim modnim magazinima da u svojim editorijalima ženama pokažu primere „kako biti fashion u klompama“, „kako upariti klompe sa džinsom“ itd.

Saveti su se nizali, a svest žena se polako menjala. Moderno i udobno u istoj rečenici? Da, napokon želimo to.